Σελίδες

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Δελτίο Τύπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου τμ. Δωδεκανήσου

∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέµπτη, 31/3/2011

ΚΑΤΕ∆ΑΦΙΣΗ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΩΝ ΡΟ∆ΟΥ

Με το θέµα της κατεδάφισης των Αλευρόµυλων της Ρόδου ασχολήθηκε η ∆. Ε. του ΤΕΕ ∆ωδεκανήσου, στη συνεδρίασή της, την περασµένη Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011. Οι θέσεις του ΤΕΕ τµ. ∆ωδεκανήσου για το εν λόγω ζήτηµα, που είναι ιδιαίτερης σηµασίας για την τοπική κοινωνία, είναι οι ακόλουθες:

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονοµιάς αποτελεί πρωτίστως µέριµνα της Πολιτείας, η οποία οφείλει να δίνει διαχρονικά ιδιαίτερο βάρος σ’ αυτή την κατεύθυνση. Το ΤΕΕ τµ. ∆ωδεκανήσου τα τελευταία χρόνια καταβάλλει συστηµατικές προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς του τόπου µας. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη βρίσκεται σε τελική φάση ολοκλήρωσης ένα έργο µεγάλης κλίµακας σε συνεργασία µε το ΕΒΕ∆ και την τέως Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση ∆ωδεκανήσου, µε αντικείµενο την καταγραφή του συνόλου των βιοµηχανικών και προβιοµηχανικών κτηρίων στο Νοµό ∆ωδεκανήσου µε στόχο την προστασία και την ανάδειξή τους. Στην οµάδα εργασίας που συγκροτήθηκε µετέχουν 65 επιστήµονες διαφόρων ειδικοτήτων.

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για την περίπτωση των Αλευρόµυλων, το συγκεκριµένο κτήριο εντάσσεται σε ένα γενικότερο σύνολο κτιρίων, που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και ανάδειξης, αφού αποτελούν µέρος της πολιτιστικής κληρονοµιάς της Ρόδου. Η αναγκαιότητα προστασίας του κτιριακού αυτού συνόλου, αναδείχθηκε άλλωστε, από τις ενέργειες του ΤΕΕ, τα προηγούµενα χρόνια. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στο συγκεκριµένο θέµα υπήρξε απαράδεκτη ολιγωρία των αρµόδιων υπηρεσιών, αποτέλεσµα της οποίας ήταν να φθάσει το κτήριο στη σηµερινή του κατάσταση (Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου ζήτησε το 2006 να χαρακτηριστεί ως µνηµείο το ακίνητο και η απόφαση για τον µη χαρακτηρισµό του εκδόθηκε στο τέλος του 2010).

Επιπρόσθετα, δηµιουργεί ερωτήµατα το γεγονός πώς ενώ:

Α) Η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνηµείων και Τεχνικών Έργων ∆ωδεκανήσου σε εισήγησή της αναφέρει ότι το κτήριο: «αποτελεί ένα ισχυρό τοπόσηµο για την περιοχή της Κόβα και ταυτόχρονα αναπόσπαστο κοµµάτι του βιοµηχανικού πάρκου που δηµιουργήθηκε εκεί έπειτα από την υπόδειξη του ρυθµιστικού σχεδίου του 1926 και σύµβολο εύρωστης οικονοµίας και αγροτικής πολιτικής της εποχής της Ιταλοκρατίας. Ακόµη, το κτήριο είναι άρρηκτα συνδεδεµένο µε τις µνήµες των Ροδιτών που είναι νωπές, καθώς η λειτουργία του διακόπηκε µόλις στις αρχές της δεκαετίας του ’90».

Β) Η ∆/νση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς του Υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού (17 Μαρτίου 2010), σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ.1γ του Ν.3028/2002, εισηγείται τον χαρακτηρισµό ως µνηµείου του κελύφους του κεντρικού κτηρίου της Αλευροβιοµηχανίας SAMICΑ, διότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό, κοινωνικό, πολεοδοµικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθότι αποτελεί ένα βιοµηχανικό κτίσµα της περιόδου της ιταλικής αποικιοκρατίας και λειτουργεί ως ισχυρό τοπόσηµο για την περιοχή.

Τελικά, η απόφαση στις 25-11-2010 του Υπουργού Πολιτισµού και Τουρισµού, κ. Παύλου Γερουλάνου, ανατρέποντας όλα τα παραπάνω, ήταν : «µη χαρακτηρισµός ως µνηµείου του συγκροτήµατος της αλευροβιοµηχανίας SAMICA … .διότι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και µορφολογικό ενδιαφέρον. Επίσης, έχει απωλεστεί µε την πυρκαγιά που έλαβε χώρα ο µηχανολογικός του εξοπλισµός, απαραίτητο στοιχείο για τον χαρακτηρισµό του ως βιοµηχανικού µνηµείου. Επίσης οι ζηµιές που έχει υποστεί ο φέρων οργανισµός του είναι τέτοιες που η τυχόν αποκατάστασή του θα µειώσει περαιτέρω την αυθεντικότητά του.»

Το ΤΕΕ ∆ωδεκανήσου θεωρεί σηµαντική την προστασία και διατήρηση του συγκεκριµένου κτιρίου και είναι αντίθετο στο ενδεχόµενο κατεδάφισής του. Είµαστε αποφασισµένοι να εξετάσουµε όλες τις δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον νοµοθετικό πλαίσιο για τη διάσωση του κτιρίου. Αυτονόητο όµως είναι ότι θα πρέπει παράλληλα να διασφαλισθούν τα συµφέροντα του ιδιοκτήτη του ακινήτου µέσω ανταποδοτικών κινήτρων από την Πολιτεία διότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονοµιάς αποτελεί υποχρέωσή της.

Τονίζεται επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν ενέργειες και δράσεις που θα προστατεύσουν και θα αναδείξουν τα κτίρια της ευρύτερης περιοχής (Σφαγεία, ΚΑΪΡ, εργοστάσιο ∆ΕΗ κ.α.) που αποτελούν κι αυτά πολύτιµα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονοµιάς του τόπου µας.
Οι κοινωνίες που ξεχνούν το παρελθόν τους δεν έχουν µέλλον. Αντιστεκόµαστε στη συλλογική λήθη.


Για τη ∆.Ε. του ΤΕΕ τµ. ∆ωδεκανήσου

Ο Πρόεδρος



Ιάκωβος Γρύλλης

1 σχόλιο: