ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΥ S.A.M.I.C.A.

Υπογράψτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:


ή στα έντυπα που διακινούνται από τα μέλη της Κίνησης Πολιτών.

Επισκεφθείτε επίσης τη σελίδα μας στο facebook και γίνετε "φίλοι" με το χρήστη Save Samica

Email επικοινωνίας: savesamica@gmail.com

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Στο σκαμνί δύο για κατεδάφιση ιστορικού κτιρίου (από την "Καθημερινή" 11-5-2011)


Ιφιγενεια Διαμαντη

AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου θα συνεχιστεί μεθαύριο 13/5 η δίκη για ηθική αυτουργία σε κατεδάφιση άνευ αδείας, του επιχειρηματία στον οποίο έχει περιέλθει η ιδιοκτησία των Αλευρόμυλων SAMICA στην περιοχή Κόβα της Ρόδου, και για κατεδάφιση άνευ αδείας, του χειριστή του μηχανήματος, που τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής 6/5 κατεδάφισαν τμήμα του πρώην βιομηχανικού κτιρίου κατά παράβασιν απαγορευτικής απόφασης της τοπικής Πολεοδομίας.

Την ίδια ημέρα θα συνεδρίαζε το αρμόδιο γεωγραφικά Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος και η Επιτροπή Ετοιμορρόπων για την τύχη των ηλικίας 73 ετών Αλευρόμυλων και το ενδεχόμενο κήρυξής τους ως διατηρητέων μνημείων βιομηχανικής κληρονομιάς. Δύο ημέρες πριν από τη μερική κατεδάφιση, ο ιδιοκτήτης με εξώδικο κοινοποιούσε στους τοπικούς φορείς την πρόθεσή του. Ο ίδιος φέρεται να αρνείται ότι την παραμονή της κατεδάφισης ενημερώθηκε εγγράφως για την απαγορευτική οποιωνδήποτε οικοδομικών εργασιών απόφαση της Πολεοδομίας. Ιδιοκτήτης και χειριστής οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο περίπου μισή ώρα μετά την εκκίνηση της κατεδάφισης, και κατόπιν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για ηθική αυτουργία σε οικοδομική εργασία χωρίς άδεια.

Δείγμα ρασιοναλιστικής αρχιτεκτονικής του 1938, επί Ιταλοκρατίας, το κτίριο της πρώην Αλευροβιομηχανίας SAMICA δεν χαρακτηρίστηκε βιομηχανικό μνημείο από το υπ. Πολιτισμού το περασμένο φθινόπωρο, παρά το ότι είχε λάβει θετικές εισηγήσεις από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δωδεκανήσου το 2006. Κατά της απόφασης του ΥΠΠΟ έχει καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ η οργάνωση προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, Monumenta.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου