Σελίδες

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τους «Αλευρόμυλους» ("η δημοκρατική")


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση κατεδαφίσεως των πρώην Αλευρόμυλων.


Από την «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με αφορμή τις εξελίξεις για το κτήριο των «αλευρομύλων» αναδεικνύεται ξεκάθαρα η πολιτική ξεπουλήματος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο όνομα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα παλιά εγκαταλειμμένα κτήρια σήμερα αποτελούν μια πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Αντί της αξιοποίησης τους ως πολιτιστικά πάρκα και μνημεία προς όφελος του λαού, κατεδαφίζονται και ξεπουλιούνται στο μεγάλο κεφάλαιο που θα τα μετατρέψει σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, αλλοιώνοντας το τοπίο και καταστρέφοντας την ιστορική μας κληρονομιά. 

Με τις εξελίξεις που αφορούν το κτήριο των «Αλευρόμυλων» και βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναδεικνύονται τα εξής θέματα:

• Η αδιαφορία των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για την διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας,

• Η πολιτική «τα αφήνουμε να ρημάξουν» και «τώρα τι να κάνουμε», της απαξίωσης,

• Η μετατροπή του πολιτισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόρευμα το οποίο μπορεί να επιφέρει κέρδη στο κεφάλαιο,

• Η προσπάθεια ενσωμάτωσης της λαϊκής συνείδησης στη λογική όλα «πουλιούνται» όλα «εξαγοράζονται», στη λογική ότι καλό για το κεφάλαιο είναι και δικό του συμφέρον,

• Ο αποπροσανατολισμός της λαϊκής συνείδησης με το επιχείρημα, ότι θα υπάρξουν επενδύσεις, άρα θα υπάρξει «ανάπτυξη», άρα θα είναι προς «όφελος όλων»

• Η μετατροπή της περιοχής των «αλευρομύλων», των «σφαγείων», της «ΚΑΪΡ», της «παλιάς ΔΕΗ» από πολιτιστικό πάρκο νεότερης κληρονομιάς που αρμόζει να γίνει, σε πάρκο κερδοφόρων επιχειρήσεων πολυεθνικών εταιριών,

• Η υποκριτική στάση των «αρχόντων» του τόπου,

Η πρότασή μας, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων, όπως αυτή του ΤΕΕ, είναι:

• Οι «αλευρόμυλοι» να μην κατεδαφιστούν,

• Άμεσα να υπάρξουν μέτρα για την προστασία του κτηρίου στα πλαίσια της ανάδειξης του σε κτήριο νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς,

• Την ανάδειξη γενικότερα της περιοχής σε πολιτιστικό πάρκο νεότερης κληρονομιάς, το οποίο να είναι ελεύθερο στη διάθεση του Ροδιακού λαού.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ψήφισμα Τοπικού 
Παραρτήματος 
Δωδεκανήσου του Συλλόγου 
Ελλήνων Αρχαιολόγων 
(6-4-2011)

Το Τοπικό Παράρτημα Δωδεκανήσου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την αντίθεσή του και την έντονη ανησυχία του για την επικείμενη κατεδάφιση του Αλευρόμυλου S.A.M.I.C.A. (νυν ιδιοκτησίας της εταιρείας με την επωνυμία Ι. Κυπριάδης Finance Car AEBE), ύστερα από τον μη χαρακτηρισμό του ως ιστορικού και διατηρητέου μνημείου βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, σύμφωνα με την αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΝΣΑΚ/99946/2232 από 25-11-2010, Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το πολυώροφο κτήριο, μοναδικό μνημείο αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, δεσπόζει στο παράκτιο μέτωπο της περιοχής ΚΟΒΑ, κοντά στο λιμάνι της Ακαντιάς στην πόλη της Ρόδου. 

Αποτελεί μέρος ευρύτερου μνημειακού συνόλου βιομηχανικών κτηρίων, σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο του 1926, όπως τα Σφαγεία, το κτήριο της ΚΑΙΡ, αντιπροσωπευτικά κτήρια της Ιταλοκρατίας και το κτήριο της ΔΕΗ, λαμπρό δείγμα νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του '50, και σηματοδοτεί την περιοχή σε απόσταση αναπνοής από τα λιμάνια που υποδέχονται τους περισσότερους επισκέπτες του νησιού. 

Με την επικείμενη ανέγερση πολυτελούς εμπορικού ή άλλου κέντρου στην παραλιακή αυτή βιομηχανική ζώνη της πόλης της Ρόδου χάνεται ένα σημαντικό κεφάλαιο της συλλογικής μνήμης του τόπου και η δυνατότητα δημιουργίας πολυδύναμου διαχρονικού μνημειακού συνόλου με δεδομένο, μάλιστα, ότι στο πίσω μέρος του ακινήτου της εταιρείας Ι. Κυπριάδη Finance Car AEBE η ΚΒ'Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει φέρει πρόσφατα στο φως το σημαντικό Ελληνιστικό Ιερό της Ίσιδας. Με την επικείμενη ανέγερση του πολυτελούς εμπορικού κέντρου, στη θέση του Αλευρόμυλου S.A.M.I.C.A., οι συνθήκες ανάδειξης του μοναδικού αυτού Αιγυπτιακού Ιερού θα είναι σαφώς δυσκολότερες και θα χαθεί η μοναδική δυνατότητα ανάδειξης ενός διαχρονικού μνημειακού συνόλου αφού θα διακόπτεται με βίαιο τρόπο η συνέχεια της ιστορικής τοπογραφίας, η συλλογική μνήμη του νησιού και η ανάδειξη της περιοχής εν όψει και της κατασκευής μαρίνας.

Για τους παραπάνω λόγους ενώνουμε τη φωνή μας με το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και όλους τους υπόλοιπους φορείς του νησιού συνυπογράφουμε το σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας: 


και ζητάμε την κήρυξη του νεώτερου μνημείου για την απόλυτη προστασία του, την άμεση συντήρησή του στο πλαίσιο της σταδιακής ανάδειξης της περιοχής με άμεση προοπτική μιας διαφορετικής και ιδίως ποιοτικής ανάπτυξης της Ρόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου