Σελίδες

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ανακοίνωση του Συλλόγου για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Ο Σύλλογος για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου εκφράζει την έντονη έκπληξή του και τη διαμαρτυρία του για τον μη χαρακτηρισμό ως διατηρητέου  -από το αρμόδιο Υπουργείο- του κτιρίου της πρώην Αλευροβιομηχανίας S.A.M.I.C.A και τάσσεται υπέρ της διατήρησης και ανάδειξης του.  Θεωρώντας το ως  αξιόλογο δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής της ιταλοκρατίας,  πιστεύει ότι χρήζει  ιδιαίτερης προστασίας μαζί με το γενικότερο σύνολο των κτιρίων της συγκεκριμένης περιοχής όπου εντάσσεται, σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο του 1926.  

Η βιομηχανική κληρονομιά αποτελεί μέρος της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου, που ως σύνολο αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας του τόπου και της μνήμης των πολιτών.

Στη Ρόδο δεν χωράει άλλη αδιαφορία και εγκατάλειψη. Η αρχαία πόλη μόλις έχει διατηρηθεί στις αρχαιολογικές ζώνες. Η μεσαιωνική  έχει βάναυσα κακοποιηθεί και χειροτερεύει ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Από την νεώτερη περίοδο ελάχιστα κτίρια έχουν διασωθεί και συνεχίζουν να κατεδαφίζονται, ή να κακοποιούνται. Χρειάζεται επιτέλους  σεβασμός.  Όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τις υποχρεώσεις τους.  Η Πολιτεία και οι Φορείς έχουν καθήκον να χαράσσουν τις αρχές και να ευαισθητοποιούν  και να εμπνέουν τους πολίτες.

Το σύνθημα του Συμβουλίου της Ευρώπης «ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΣ» θα μπορούσε κάποτε να βρει τη σωστή του διάσταση.

Επερώτηση για το θέμα της αλευροβιομηχανίας SAMICA από τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Ν.Χρυσόγελο

(Αναδημοσίευση από το grafida.net)
Επερώτηση για το θέμα της αλευροβιομηχανίας SAMICA προς τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη και τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χατζηδιάκο κατέθεσε χθες με επιστολή του ο περιφερειακός σύμβουλος και γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου κ. Ν. Χρυσόγελος.

Ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων τμήματος Δωδεκανήσου


Το τμήμα Δωδεκανήσου του Π.Σ.Δ.Μ-Η αντιτίθεται στην αυθαίρετη πρόθεση κατεδάφισης του κτιρίου της πρώην Αλευροβιομηχανίας SAMICA και συντάσσεται με την πλειοψηφία των κατοίκων της Πόλεως Ρόδου, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω του ψηφίσματος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου.

Ο σύλλογός μας επιθυμεί την κήρυξη ως διατηρητέου τόσο του κτιρίου SAMICA όσο και των υπολοίπων αξιόλογων βιοτεχνιών στην περιοχή ΚΟΒΑ, διότι πέραν της τεχνικής και αρχιτεκτονικής τους αξίας, αποτελούν τοπόσημα και ζωντανές μνήμες της κάποτε υπάρχουσας πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης της Δωδεκανήσου.

Επίσης αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η «Αειφόρος Ανάπτυξη» εφαρμόζεται στην πράξη και δεν αποτελεί απλώς ένα εργαλείο «marketing» που εξαντλείται σε συνέδρια και προεκλογικά προγράμματα.

Τέλος, πριν την συνεδρίαση της νέας επιτροπής χαρακτηρισμού, απαιτούμε την διενέργεια αυτοψίας για την εξακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του μηχανολογικού εξοπλισμού από κάποιον αρμόδιο δημόσιο φορέα προκειμένου να μην εξαχθούν συμπεράσματα από ένα γραφείο σε απόσταση 500 χιλιομέτρων.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σφακιός Τ. Δημήτριος    Γλεντής Η. Ελευθέριος

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Οικολόγοι Πράσινοι: Να ανακηρυχθεί άμεσα μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς


Την άμεση προστασία του συγκροτήματος της πρώην αλευροποιίας S.A.M.I.C.A. στη Ρόδο, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι Θεματικές Ομάδες Οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος και Πολιτισμού απαιτούν:

-Τον άμεσο χαρακτηρισμό του συγκροτήματος των «Αλευρομύλων» σε μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς και την εκκίνηση των διαδικασιών κριτικής αναπαλαίωσης και μετατροπής του ίσως σε μουσείο νεότερης ιστορίας της Δωδεκανήσου, με ξεχωριστή πτέρυγα τοπικής βιομηχανικής ιστορίας επί Ιταλοκρατίας.
-Την ανακήρυξη της ευρύτερης πρώην βιομηχανικής περιοχής σε ανοικτό πολιτιστικό πάρκο με την ενσωμάτωση όλων των ιστορικών βιομηχανικών κτιρίων που εμπεριέχει.
-Την παράλληλη παροχή ανταποδοτικών κινήτρων προς τον ιδιοκτήτη του συγκροτήματος καθόσον η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί υποχρέωσή της πολιτείας.
-Την άμεση αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας για την «πολιτιστική κληρονομιά», με ενσωμάτωση των οδηγιών όλων των ευρωπαϊκών συμβάσεων έως σήμερα.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Μία πόλη χωρίς μνήμη; (του Βαγγέλη Παυλίδη από τη "Ροδιακή" της 17-4-2011)

Θα κριθούμε όχι τόσο από τα μνημεία που χτίζουμε όσο απ’ αυτά που έχουμε καταστρέψει


Από τον συμπατριώτη μας κ. Βαγγέλη Παυλίδη, αναφορικά με το θέμα του κτιρίου των Αλευρόμυλων, πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

“Κύριε διευθυντή,
παρακολουθόντας την ειδησεογραφία και το θέμα που έχει προκύψει με τους Αλευρόμυλους S.A.M.I.C.A. - "του Σολούνια" που λέγαμε- αναρωτιέμαι ποια να είναι άραγε τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζεται η τύχη ενός τέτοιου κτιρίου.  Είναι φανερό πως τα κριτήρια αυτά είναι υποκειμενικά, αφού άλλες επιτροπές ή υπηρεσίες κρίνουν με έναν τρόπο και άλλες με άλλον.  Ως υποκειμενικές, όμως, οι κρίσεις αυτές αφίνουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και "σηκώνουν πολύ νερό" και συζήτηση.
Σκοπός μου δεν είναι να αναφερθώ εδώ στην αισθητική αξία του κτιρίου.  Πάνω σ' αυτό θα πώ μόνο πως το θεωρώ αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής του -μιας εποχής που η Ρόδος ΕΙΧΕ βιομηχανία - και που τυχαία ή σκόπιμα είναι σε αισθητική αρμονία με τα Μεσαιωνικά τείχη που, όπως το βλέπει κανείς από τη θάλασσα, αποτελούν το φόντο του.
Θα'θελα όμως να αναφερθώ σε μια άλλη παράμετρο: στη σημασία ενός κτιρίου ως σημαντικό σημείο αναφοράς μιας πόλης.  Πιστεύω πως ένα τοπόσημο δεν είναι απαραίτητα ένα έργο τέχνης. 
Τα σύμβολα αυτά δεν τα κατασκευάζουν οι αρχιτέκτονες, αλλά δημιουργούνται απο την ίδια τη ζωή, αφού έχουν χτιστεί.  Δημιουργούνται και καταξιώνονται απ' αυτούς που ζούν, δραστηριοποιούνται και ταυτίζονται μ' αυτά.  Το βασικό χαραχτηριστικό ενός τοπόσημου δεν είναι τόσο η μορφή του όσο η θέση που κατέχει στη ζωή μιας πόλης, στη μνήμη, στην κοινωνική ιστορία της.
Μ' αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε πως τα παλιά κτίρια δεν ανήκουν μόνο στον κατά τον νόμο ιδιοκτήτη τους, ούτε μόνο σε μας τους ζωντανούς.  Ανήκουν ταυτόχρονα και στους προγόνους μας που τα ΄χτισαν  μα και σ' αυτούς που θα μας διαδεχθούν.  Μ' άλλα λόγια, δεν είναι δικά μας για να τα κάνουμε ό,τι θέλουμε.  Είναι κομμάτι της ιστορίας μας, είναι στις ρίζες μας, και καθήκον μας είναι να τα φυλάξουμε γι αυτούς που θάρθουν μετά από μας.  Ενας τόπος χωρίς παρελθόν δεν είναι παρά μια έρημος. Μια πόλη χωρίς τα παλιά της χτήρια είναι σαν άνθρωπος χωρίς μνήμη.  Η Ρόδος ευτύχησε να έχει μερικά σημαντικότατα τοπόσημα.  Είναι αυτά που σφραγίζουν την ταυτότητά της, είναι αυτά που την κάνουν διαφορετική,είναι τα σημεία αναφοράς για μας που γεννηθήκαμε εδώ.  Είναι αυτά που μας κάνουν να λέμε "Ναι, αυτός είναι ο τόπος μου! 
Εδώ γεννήθηκα, εδώ γεννήθηκε ο πατέρας μου κι ο παππούς μου πριν απ' αυτόν.  Εδώ έπαιζα παιδί με τους φίλους μου, εδώ γνώρισα την πρώτη μου αγάπη!"  Αναρωτιέται κανείς αν η Ρόδος θα ήταν "η Ρόδος ΜΑΣ" χωρίς αυτά.  Η Ρόδος όμως έχει ήδη χάσει και πολλά.  Να θυμηθούμε τα υπέροχα νεοκλασσικά και τα κτίρια του μεσοπολέμου που έγιναν απρόσωποι, στην καλύτερη περίπτωση, όγκοι μπετόν και αλουμινίου;  Ή να θυμηθούμε τον "Ανθισμένο Πύργο" και το σκεπασμένο με ψηφιδωτό χοχλάκι διώροφο δίπλα στην Επαυλη;  
Είναι καιρός πιστεύω να σταματήσουμε την καταστροφή.  Η διάσωση και συντήρηση των παλιών χτηρίων είναι από τους καλύτερους τρόπους να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια του τόπου που ζούμε, και να διαφυλάξουμε την ταυτότητά  μας που όλο και χάνεται στη θολή σούπα της παγκόσμιας ομογενοποίησης. Κι όπως είπε κάποιος, "Θα κριθούμε όχι τόσο από τα μνημεία που χτίζουμε όσο απ' αυτά που έχουμε καταστρέψει".
Με εκτίμηση
Βαγγέλης Παυλίδης”

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Άρθρο του προέδρου του ΤΕΕ, Ιάκωβου Γρύλλη, για τους Αλευρόμυλους


Κυριακή, 17-4-2011

1) Ποια είναι η θέση του ΤΕΕ Τμ. Δωδεκανήσου σε σχέση με το ζήτημα της κατεδάφισης του αλευρόμυλου;

Είναι προφανές ότι η υφιστάμενη κατάσταση του κτηρίου του αλευρόμυλου, αλλά και άλλων που βρίσκονται στην περιοχή ΚΟΒΑ δεν τιμά την εικόνα της πόλης μας και θεωρούμε ότι κανείς δεν επιθυμεί τη διατήρησή τους σε αυτή την κατάσταση. Όμως, η κατέδαφισή των κτιρίων αυτών δεν αποτελεί τη λύση και πιστεύουμε ότι βεβηλώνει ιστορικές μνήμες του τόπου μας.

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ



Σχετικά με το μέλλον του κτιρίου των αλευρόμυλων S.A.M.I.C.A  και την στάση Κουσουρνά, Μαχαιρίδη και Παρασκευά, από την δημοτική κίνηση   ΡΟΔΟ  ΚΟΚΚΙΝΟ  εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση:


Μετά και τις δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου για την τύχη του  βιομηχανικού μνημείου των αλευρόμυλων της Ρόδου η εικόνα συμπληρώθηκε.


Η Ρόδος απέκτησε την δική της τρόϊκα: ο Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης, ο  πρώην Νομάρχης κ. Παρασκευάς και ο Δήμαρχος κ. Κουσουρνάς συμφωνούν στην κατεδάφιση των αλευρόμυλων S.A.M.I.C.A,  ενός  κτιρίου της νεώτερης ιστορίας της Ρόδου!!  Το κτίριο αυτό παρά την εγκτάλειψή του και την κακόβουλη ενέργεια της πυρκαγιάς  τον Μάρτιο του 2008, επιμένει μέχρι σήμερα να παραμένει στην θέση του.

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Από πίτα που δεν τρως…

της Ρένας Διακίδη
αναδημοσίευση από το http://www.grafida.net

Είναι πραγματικά συγκινητικά αξιοθαύμαστη η αυταπάρνηση με την οποία η τοπική πολιτική ηγεσία  (αλλά και πιο πάνω, ως φαίνεται) υπερασπίζεται τα συμφέροντα του επιχειρηματία στην υπόθεση των αλευρομύλων.  Και δεν αναφέρομαι βέβαια στους ανήκοντες στα μικρότερα κόμματα, διότι αυτοί αφενός μεν διαφοροποιήθηκαν, αφ’ ετέρου, βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο των κρατούντων, χαρακτηριζόμενοι στην καλύτερη περίπτωση «γραφικοί» στη χειρότερη «εχθροί της πόλης»,  που εμποδίζουν κάθε «αναπτυξιακή» προοπτική της. Για τους υπόλοιπους λέω. Τους πιο ψηλά ιστάμενους.

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ενα βιομηχανικό κτίριο στη Ρόδο εκπέμπει SOS (από την "Καθημερινή" - 12/4/2011)


Της Ιφιγενειας Διαμαντη

ΜΝΗΜΕΙΑ. Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργού Πολιτισμού, που δεν χαρακτηρίζει ως βιομηχανικό μνημείο το κτίριο της πρώην αλευροβιομηχανίας SAMICA στη Ρόδο -δείγμα ρασιοναλιστικής αρχιτεκτονικής του 1938- κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή η οργάνωση προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, Monumenta. Παράλληλα, κάτοικοι και φορείς του νησιού, μέσα σε μία εβδομάδα, έχουν συγκεντρώσει 700 υπογραφές, ηλεκτρονικές και σε χαρτί, ενάντια στην κατεδάφιση της SAMICA. Η ιδιοκτησία του κτιρίου φέρεται να ασκεί πιέσεις στην τοπική πολεοδομία για να εκδώσει σχετική απόφαση, παρακάμπτοντας την απαιτούμενη διαδικασία γνωμοδότησης από το Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος. Εάν το ΣΧΟΠ δεν εκδώσει άδεια κατεδάφισης, υπάρχει δυνατότητα να κριθεί διατηρητέο το κτίριο από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η MOnuMENTA κατέθεσε αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ για τη διάσωση της αλευροβιομηχανίας SAMICA

H ΜΟnuΜΕΝΤΑ κατέθεσε στις 8 Απριλίου 2011 προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/99946/2232/25.11.2010 του Υπουργού Πολιτισμού και Τoυρισμού με την οποία δεν χαρακτηρίσθηκε ως μνημείο το κεντρικό κτήριο της αλευροβιομηχανίας S.A.M.I.C.A. στην περιοχή Κόβα της πόλης της Ρόδου, και η οικοδομική άδεια κατεδάφισης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ροδίων.

Η MOnuMENTA προχώρησε σε αυτή την ενέργεια γιατί θεωρεί ότι η αλευροβιομηχανία S.A.M.I.C.A. (Società Anonima Molitoria Industriale Commerci Affini) αποτελεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο βιομηχανικό κτήριο με αρχιτεκτονικές, ιστορικές, κοινωνικές και επιστημονικές αξίες.

Η αλευροβιομηχανία ιδρύθηκε στην Ιταλοκρατούμενη Ρόδο από τον Ιταλό επιχειρηματία Enrico Allioti. Τον Ιούλιο του έτους 1938 εγκατέστησε μία πρότυπη για την εποχή της μονάδα επεξεργασίας σιτηρών, στην οδό Αυστραλίας της τότε βιομηχανικής περιοχής “Κόβα” της Ρόδου. Η μονάδα διέθετε το μοναδικό κυλινδρόμυλο σε όλα τα Δωδεκάνησα και απασχολούσε 80 άτομα. Το έτος 1947 εξαγοράσθηκε από τον έλληνα εφοπλιστή Επ. Σολούνια, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 διακόπηκε η λειτουργία της. Σήμερα το κτηριακό συγκρότημα ανήκει στην εταιρεία «Ι. Κυπριάδης Finance Car AEBE», η οποία το απέκτησε κατόπιν πλειστηριασμού.

Το συγκρότημα αποτελείται από ένα κεντρικό, πενταόροφο κτήριο και μερικά ακόμη χαμηλότερα κτίσματα πίσω από αυτό που χρησίμευαν για την αποθήκευση των σιτηρών και τη στέγαση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας. Το κεντρικό κτίριο του Μύλου είναι ένα επιβλητικό οικοδόμημα με καθαρούς όγκους, λιτές όψεις και ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα. Απαρτίζεται από δύο παραλληλεπίπεδους όγκους με αρτιφισιέλ επίχρισμα και είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα Ρασιοναλιστικής αρχιτεκτονικής της Ιταλικής περιόδου.

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων (ΥΝΜΤΕ) Δωδεκανήσου είχε προτείνει τον χαρακτηρισμό του κεντρικού κτηρίου ως μνημείου «δεδομένου ότι είναι στενά συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων, χωρίς το μηχανολογικό εξοπλισμό του, ο οποίος έχει καταστραφεί (σώζονται μόνο μερικά μεταλλικά συμπαγή κομμάτια του εξοπλισμού)». Επίσης, η Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΣΑΚ) ζήτησε, με την από 17.3.2010 εισήγησή της προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, τη διατήρηση του κελύφους του κτηρίου του Μύλου, παρά τις εκτεταμένες φθορές του διότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό, κοινωνικό, πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και «αποτελεί ένα ισχυρό τοπόσημο της περιοχής και σύμβολο της εύρωστης οικονομίας και της αγροτικής πολιτικής της εποχής της Ιταλοκρατίας... Οι σύγχρονες επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες επιτρέπουν την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και τη διατήρηση του κελύφους του κτηρίου χωρίς να αλλοιωθεί η μορφή του.

Παρά τις θετικές εισηγήσεις το Κεντρικό Συμβούλιο γνωμοδότησε στις 16.9.10 κατά πλειοψηφία για τον μη χαρακτηρισμό του κτηρίου «διότι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον. Επίσης έχει απολεστεί με την πυρκαγιά που έλαβε χώρα ο μηχανολογικός εξοπλισμός του, απαραίτητο στοιχείο για το χαρακτηρισμό του ως βιομηχανικού μνημείου. Επίσης, οι ζημιές που έχει υποστεί ο φέρων οργανισμός του είναι τέτοιες που η τυχόν αποκατάστασή τους θα μειώσει περαιτέρω την αυθεντικότητά του». Με βάση την παραπάνω γνωμοδότηση ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού εξέδωσε την απόφαση περί μη χαρακτηρισμού ως μνημείου της αλευροβιομηχανίας.

Η Κίνηση Πολιτών για την προστασία του αλευρόμυλου SAMICA κάνει μεγάλο αγώνα για τη διάσωση του κτηρίου, έχει δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον blog και συγκεντρώνει υπογραφές.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Επερώτηση και από το ΚΚΕ στη Βουλή για τον Αλευρόμυλο


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Να χαρακτηριστεί το κτήριο των «Αλευρομύλων» σε κτήριο βιομηχανικής κληρονομιάς και η ευρύτερη περιοχή σε πολιτιστικό πάρκο στη διάθεση του Ροδιακού λαού.

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Η Ένωση Δημοτικών Καταστημάτων Ρόδου απορρίπτει την κατεδάφιση του αλευρόμυλου S.A.M.I.C.A.




Ανακοίνωση: Ένωση δημοτικών καταστημάτων Ρόδου

Η Ένωση δημοτικών καταστημάτων Ρόδου συμφωνεί με την άποψη του ΤΕΕ Δωδεκανήσου μέσα από το πρόσφατο δελτίο τύπου και συντάσσεται με την διεπιστημονική ομάδα 65 επιστημόνων για την καταγραφή, προστασία και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα η θέση της Ένωσης είναι αντίθετη με την κατεδάφιση του Αλευρόμυλου S.A.M.I.C.A., κτίριο τοπόσημο της βιομηχανικής ζώνης και της πόλης, μοναδικό μνημείο της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, με μηχανολογικό εξοπλισμό και παραγωγική διαδικασία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής. 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Ορισμός της Βιομηχανικής Αρχαιολογίας

Η Βιομηχανική Αρχαιολογία είναι μια νέα διεπιστημονική κατεύθυνση έρευνας, που επιγραμματικά θα μπορούσε να οριστεί ως η επιστήμη που ασχολείται με ό,τι απέμεινε από την ανθρώπινη εργασία μέσα στο χρόνο, με στόχο την διάσωση, διαφύλαξη, καταγραφή, αξιολόγηση, αποκατάσταση και επανάχρηση βιομηχανικών μνημείων, ιστορικών τόπων (βιομηχανικων ζωνών), εγκαταστάσεων και μηχανημάτων.  

Το βιομηχανικό μνημείο γίνεται η κυριότερη μαρτυρία, που μαζί με τα φωτογραφικά τεκμήρια, τα αρχεία, τις μαρτυρίες, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και άλλα, συνθέτουν την πλήρη εικόνα εκείνης της ανθρώπινης δραστηριότητας και της ιστορικής περιόδου κατά την οποία πραγματώθηκε.

Στην προσπάθεια διάσωσης των βιομηχανικών κατάλοιπων (κτηρίων ή συνόλων) συστήθηκαν οι “αξίες της βιομηχανικής κληρονομιάς” οι οποίες, συγκεντρώνονται στη “Χάρτα”, που υπογράφηκε στο Nizhny Tagil (Χάρτα Nizny Tagil, www.ticcih.org) της Ρωσίας, το 2003. Οι αξίες αυτές ειναι άμεσα συνδεόμενες με τον πολεοδομικό ιστό, το κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο το βιομηχανικό τοπίο, τα μηχανήματα, τα γραπτά τεκμήρια, ακόμη και με τα άϋλα ίχνη της βιομηχανίας που περιέχονται στις ανθρώπινες αναμνήσεις και στα ήθη.

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου: Όχι στην κατεδάφιση (9/4/2011)

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου αντιτίθεται στην απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού - Τουρισμού που απορρίπτει τον χαρακτηρισμό ως μνημείου του κτιρίου της αλευρομηχανίας SAMICA, με το σκεπτικό ότι "δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον."

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Άρνηση της Πολεοδομίας για τους Μύλους (από τη "Ροδιακή")



Αυτό προκύπτει, από το απαντητικό έγγραφο της Πολεοδομίας προς τον επιχειρηματία του ακινήτου, το οποίο αναμένεται να κοινοποιηθεί και προς κάθε άλλον αρμόδιο φορέα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ογκοδέστατη απάντησή του ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Γιώργος Χατζάκης αναφέρει αναλυτικά τους σχετικούς νόμους σύμφωνα με τους οποίους ο φάκελος της υπόθεσης θα έπρεπε παράλληλα να ελεγχθεί από το ΠΕΧΩ και ειδικότερα από το αρμόδιο Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) το οποίο και είναι αυτό που θα αποφανθεί για το τι θα γίνει. 

Ψήφισμα Τοπικού Παραρτήματος Δωδεκανήσου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (6-4-2011)


Το Τοπικό Παράρτημα Δωδεκανήσου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την αντίθεσή του και την έντονη ανησυχία του για την επικείμενη κατεδάφιση του Αλευρόμυλου S.A.M.I.C.A. (νυν ιδιοκτησίας της εταιρείας με την επωνυμία  Ι. Κυπριάδης Finance Car AEBE), ύστερα από τον μη χαρακτηρισμό του ως ιστορικού και διατηρητέου μνημείου βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, σύμφωνα με την αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΝΣΑΚ/99946/2232 από 25-11-2010, Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το πολυώροφο κτήριο, μοναδικό μνημείο αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, δεσπόζει στο παράκτιο μέτωπο της περιοχής ΚΟΒΑ, κοντά στο λιμάνι της Ακαντιάς στην πόλη της Ρόδου.  Αποτελεί μέρος ευρύτερου μνημειακού συνόλου βιομηχανικών κτηρίων, σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο του 1926, όπως τα Σφαγεία, το κτήριο της ΚΑΙΡ, αντιπροσωπευτικά κτήρια της Ιταλοκρατίας και το κτήριο της ΔΕΗ, λαμπρό δείγμα νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του '50, και σηματοδοτεί την περιοχή σε απόσταση αναπνοής από τα λιμάνια που υποδέχονται τους περισσότερους επισκέπτες του νησιού.  

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Λαϊκή Συσπείρωση: Όχι στην κατεδάφιση των αλευρόμυλων

Με αφορμή τις εξελίξεις για το κτήριο των «αλευρομύλων» αναδεικνύεται ξεκάθαρα η πολιτική ξεπουλήματος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο όνομα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα παλιά εγκαταλειμμένα κτήρια σήμερα αποτελούν μια πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Αντί της αξιοποίησης τους ως πολιτιστικά πάρκα και μνημεία προς όφελος του λαού, κατεδαφίζονται και ξεπουλιούνται στο μεγάλο κεφάλαιο που θα τα μετατρέψει σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, αλλοιώνοντας το τοπίο και καταστρέφοντας την ιστορική μας κληρονομιά.

Γιγαντιαία κινητοποίηση για τη μη κατεδάφιση (από τη "Δημοκρατική")

Και κίνημα κατά της κατεδάφισης του συγκρότηματος της αλευροβιομηχανίας SAMICA στην περιοχή Κόβα της πόλης της Ρόδου, ιδιοκτησίας της εταιρείας Ι. Κυπριάδης Finance Car AEBE, δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο με σκοπό τη διαμαρτυρία για το μη μη χαρακτηρισμό του ως Βιομηχανικού Μνημείου.

Από χθες το πρωί συγκεκριμένα στον ιστότοπο http://savesamica.blogspot.com/, αγνώστου πατρότητας, λειτουργεί σχετική ανάρτηση για τη συγκέντρωση υπογραφών σε σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας...

Να αναδειχθεί το κτίριο των αλευρόμυλων (Από τη "Ροδιακή")

Ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο για το θέμα των αλευρόμυλων, κατέθεσαν χθες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Θ. Δρίτσας, Τ. Κουράκης και Δ. Παπαδημούλης.

Οι τρεις βουλευτές ζητούν να διατηρηθεί και να αναδειχθεί το κτίριο, ενώ θέτουν και γενικότερο ζήτημα προστασίας των κτιρίων της ευρύτερης περιοχής (Σφαγεία, ΚΑΙΡ, εργοστάσιο ΔΕΗ κ.α.).

Ψήφισμα της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου για το θέμα του Αλευρόμυλου

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Η Δημοτική κοινότητα  Ρόδου, κατά τη συνεδρίαση της 4-4-2011 συζήτησε ως έκτακτο κατεπείγον θέμα, με εισηγήτρια την κυρία Σαρικά Μαρία,  τη μη κατεδάφιση του κτηρίου των πρώην Αλευρομύλων Ρόδου (αλευροβιομηχανία SAMICA)  και αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος και τη διαβίβαση αυτού στον Υπουργό πολιτισμού, στην Υπουργό περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και στο Δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.

Η Δημοτική Κοινότητα Ρόδου 
  • Συμφωνεί με την άποψη του ΤΕΕ Δωδεκανήσου όπως αυτή εκφράστηκε σε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει ότι σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί σχετικά από ομάδα εργασίας 65 επιστημόνων, η οποία στα πλαίσια συνεργασίας του ΤΕΕ, του ΕΒΕΔ  και της τέως Ν.Α. Δωδεκανήσου, ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής του συνόλου των προβιομηχανικών κτηρίων στο Νομό Δωδεκανήσου με στόχο την ανάδειξη και την προστασία τους, “το συγκεκριμένο κτήριο εντάσσεται σε ένα γενικότερο σύνολο κτιρίων που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και ανάδειξης, αφού αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου”. 
  • Εκφράζει την έκπληξη της για την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού να μη χαρακτηρίσει τους αλευρόμυλους  ως μνημείο, παρά την αντίθετη άποψη  τόσο της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, η οποία το χαρακτηρίζει ως “ισχυρό τοπόσημο για την περιοχή Κόβα” και ως “αναπόσπαστο κομμάτι του βιομηχανικού πάρκου που δημιουργήθηκε εκεί έπειτα από την υπόδειξη του ρυθμιστικού σχεδίου του 1926”, όσο και της Διεύθυνσης Νεότερης και Σύγχρονης Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η οποία στις 17-3-2010 εισηγήθηκε τον χαρακτηρισμό του ως μνημείου, καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό, κοινωνικό, πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και λειτουργεί ως τοπόσημο για την περιοχή.
  • Ανησυχεί για την ανάπλαση του μέχρι τώρα υποβαθμισμένου ανατολικού προς τη θάλασσα μετώπου της πόλης. Με την κατασκευή της μαρίνας και των κτιριακών έργων που προβλέπονται καθώς και της ολοκλήρωσης νέου λιμανιού της Ρόδου στην Ακαντιά, το μέτωπο αυτό αποτελεί λαμπρή ευκαιρία να δοθεί μια νέα ανάσα και φρεσκάδα στην Πόλη. Προτείνει τα ευρήματα των ανασκαφικών εργασιών στο οικόπεδο των μύλων, που αποκάλυψαν ναό της Ίσιδας, μοναδικό δείγμα ναού αιγυπτιακής θεότητας στη Ρόδο, μαζί με μια σειρά άλλων σημαντικών κτιρίων την περιοχή όπως τα Σφαγεία, το Κτίριο της ΚΑΙΡ (Ιταλικά και αυτά κτίρια), το σημαντικό κτίριο της ΔΕΗ (λαμπρό δείγμα νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής) δεκαετίας του '50, τα οποία άμεσα πρέπει να χαρακτηριστούν διατηρητέα μνημεία της νεώτερης αρχιτεκτονικής του τόπου μας,  να αποτελέσουν τους κυρίαρχους άξονες αναβάθμισης  και ανάδειξης του παράκτιου μετώπου της πόλης με νέες σύγχρονες και δημιουργικές λειτουργίες και δραστηριότητες.
Η Δημοτική Κοινότητα Ρόδου εκφράζει την απόλυτη αντίθεση της στο ενδεχόμενο κατεδάφισης του κτιρίου των πρώην αλευρόμυλων και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρόδου  και τα αρμόδια Υπουργία, ΥΠΕΚΑ και ΥΠΠΟ   να σκύψουν  με ευαισθησία στο όλο θέμα  που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την φυσιογνωμία της περιοχής και όχι μόνο.  Τυχόν κατεδάφιση των πρώην αλευρόμυλων θα αποτελέσει απαρχή για την εξαφάνισης όλης της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ρόδου, με ότι αυτό συνεπάγεται για έναν τόπο που θέλει να υπερηφανεύεται για την ιστορία του και την πολιτιστική του παράδοση, για έναν τόπο που η ανάπτυξή του ταυτίζεται με την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.
Λέμε όχι στην κατεδάφιση της ιστορίας μας, γιατί  δεν  υπάρχει  αύριο δίχως το χθες.

Κείμενο για την υποβολή υπογραφών


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΥ S.A.M.I.C.A.

Εμείς που υπογράφουμε το ακόλουθο κείμενο, διαμαρτυρόμαστε:

Α) Για τον μη χαρακτηρισμό ως Βιομηχανικού Μνημείου του κτιρίου της αλευροβιομηχανίας S.A.M.I.C.A. στη περιοχή ΚΟΒΑ της πόλης της Ρόδου.

Β) Για τις διεργασίες που στοχεύουν στη κατεδάφιση του.

Συντασσόμαστε με τις εισηγήσεις των ειδικών της Δ/νσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών ‘Έργων  Δωδεκανήσου, σύμφωνα με τις οποίες «το κτίριο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό κοινωνικό πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθότι αποτελεί ένα βιομηχανικό κτίσμα της περιόδου του Μεσοπολέμου και λειτουργεί ως ισχυρό τοπόσημο για την περιοχή. Είναι δε αναπόσπαστο κομμάτι του βιομηχανικού πάρκου που δημιουργήθηκε εκεί, σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο του 1926».

Συντασσόμαστε με κάθε νόμιμη ενέργεια που σκοπό έχει: 

Α) Την ΑΝΑΤΡΟΠΗ κάθε εσφαλμένης απόφασης, που πλήττει τον Πολιτισμό του τόπου μας και καταρρακώνει τις ιστορικές μας Μνήμες.

Β) Την Προστασία, Διατήρηση και Ανάδειξη του αλευρόμυλου S.A.M.I.C.A.

ΡΟΔΟΣ, Απρίλιος 2011

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Δελτίο Τύπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου τμ. Δωδεκανήσου

∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέµπτη, 31/3/2011

ΚΑΤΕ∆ΑΦΙΣΗ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΩΝ ΡΟ∆ΟΥ

Με το θέµα της κατεδάφισης των Αλευρόµυλων της Ρόδου ασχολήθηκε η ∆. Ε. του ΤΕΕ ∆ωδεκανήσου, στη συνεδρίασή της, την περασµένη Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011. Οι θέσεις του ΤΕΕ τµ. ∆ωδεκανήσου για το εν λόγω ζήτηµα, που είναι ιδιαίτερης σηµασίας για την τοπική κοινωνία, είναι οι ακόλουθες:

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονοµιάς αποτελεί πρωτίστως µέριµνα της Πολιτείας, η οποία οφείλει να δίνει διαχρονικά ιδιαίτερο βάρος σ’ αυτή την κατεύθυνση. Το ΤΕΕ τµ. ∆ωδεκανήσου τα τελευταία χρόνια καταβάλλει συστηµατικές προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς του τόπου µας. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη βρίσκεται σε τελική φάση ολοκλήρωσης ένα έργο µεγάλης κλίµακας σε συνεργασία µε το ΕΒΕ∆ και την τέως Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση ∆ωδεκανήσου, µε αντικείµενο την καταγραφή του συνόλου των βιοµηχανικών και προβιοµηχανικών κτηρίων στο Νοµό ∆ωδεκανήσου µε στόχο την προστασία και την ανάδειξή τους. Στην οµάδα εργασίας που συγκροτήθηκε µετέχουν 65 επιστήµονες διαφόρων ειδικοτήτων.

Απώλειες αξιών

Η ημέρα του εορτασμού της εθνικής μας εορτής της 25ης Μαρτίου τελείωσε με την ολοσχερή παράδοση στις φλόγες του κτηρίου των αλευρόμυλων στην περιοχή Κόβα της πόλης της Ρόδου. Η παρούσα δημοσίευση δεν στοχεύει στην αναζήτηση των αιτιών που προκάλεσαν την πυρκαγιά, αλλά στην ανάλυση των απωλεσθέντων αξιών και στην πιθανή τύχη του μνημείου, αναφέροντας προηγουμένως ένα σύντομο ιστορικό και τη σχετική νομοθεσία. Ωστόσο, αξίζει να σχολιαστεί εν συντομία ότι η σύμπτωση της πυρκαγιάς με την εθνικής μας εορτή και η ανεύρεση περισσοτέρων από μία εστιών φωτιάς στο κτήριο συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός.