ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΥ S.A.M.I.C.A.

Υπογράψτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:


ή στα έντυπα που διακινούνται από τα μέλη της Κίνησης Πολιτών.

Επισκεφθείτε επίσης τη σελίδα μας στο facebook και γίνετε "φίλοι" με το χρήστη Save Samica

Email επικοινωνίας: savesamica@gmail.com

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Να αναδειχθεί το κτίριο των αλευρόμυλων (Από τη "Ροδιακή")

Ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο για το θέμα των αλευρόμυλων, κατέθεσαν χθες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Θ. Δρίτσας, Τ. Κουράκης και Δ. Παπαδημούλης.

Οι τρεις βουλευτές ζητούν να διατηρηθεί και να αναδειχθεί το κτίριο, ενώ θέτουν και γενικότερο ζήτημα προστασίας των κτιρίων της ευρύτερης περιοχής (Σφαγεία, ΚΑΙΡ, εργοστάσιο ΔΕΗ κ.α.).

Ειδικότερα, στην ερώτηση που κατατέθηκε χθες (σ.σ. για το ίδιο ζήτημα έχει κατατεθεί ερώτηση και από τον αντπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Β. Αποστολάτο), αναφέρονται τα εξής:

"Με κατεδάφιση απειλείται το κτήριο των πρώην Αλευρόμυλων Ρόδου (αλευροβιομηχανία SAMICA), μετά την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνου, στις 25-11-2010, για “μη χαρακτηρισμό (του) ως μνημείου ... διότι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον".

Διαμετρικά αντίθετη εμφανίζεται η άποψη του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Σε δελτίο τύπου, μετά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του στις 30-3-2011, αναφέρει ότι σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί σχετικά από ομάδα εργασίας 65 επιστημόνων, η οποία στα πλαίσια συνεργασίας του ΤΕΕ, του ΕΒΕΔ και της τέως Ν.Α.Δωδεκανήσου, ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής του συνόλου των προβιομηχανικών κτηρίων στο Νομό Δωδεκανήσου με στόχο την ανάδειξη και την προστασία τους, "το συγκεκριμένο κτήριο εντάσσεται σε ένα γενικότερο σύνολο κτιρίων που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και ανάδειξης, αφού αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου".

Εκπλήσσει επίσης το γεγονός ότι η απόφαση του Υπουργού αντίκειται πλήρως στις εισηγήσεις τόσο της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, η οποία το χαρακτηρίζει ως "ισχυρό τοπόσημο για την περιοχή της Κόβα" και ως "αναπόσπαστο κομμάτι του βιομηχανικού πάρκου που δημιουργήθηκε εκεί έπειτα από την υπόδειξη του ρυθμιστικού σχεδίου του 1926", όσο και της Διεύθυνσης Νεότερης και Σύγχρονης Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η οποία στις 17-3-2010 εισηγήθηκε τον χαρακτηρισμό του ως μνημείου, καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό, κοινωνικό, πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και λειτουργεί ως τοπόσημο για την περιοχή.

Τέλος, φαίνεται να μην ελήφθησαν υπόψη ούτε και αυτά τα ευρήματα των ανασκαφικών εργασιών στο οικόπεδο των μύλων, που αποκάλυψαν ναό της Ίσιδας, μοναδικό δείγμα ναού αιγυπτιακής θεότητας στη Ρόδο, του οποίου η επιβεβλημένη λόγω της μοναδικότητάς του ανάδειξη σε συνδυασμό με την αποκατάσταση τού κτηρίου των Αλευρόμυλων θα συνιστούσε πραγματική πρόκληση για την ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής και την ανάπλαση της πόλης της Ρόδου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Με βάση ποιες εισηγήσεις και ποιο σκεπτικό προχώρησε στην απόφαση για μη χαρακτηρισμό του κτηρίου των Αλευρόμυλων ως νεότερου μνημείου;

2. Δεδομένου του χαρακτηρισμού του ως "τοπόσημου" για την περιοχή, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε - διασφαλίζοντας παράλληλα τα έννομα συμφέροντα του ιδιοκτήτη, ο οποίος, να σημειωθεί, είχε αιτηθεί το 2006 τον χαρακτηρισμό του ως μνημείου - να προχωρήσει η αποκατάσταση και αξιοποίηση του;

3. Πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τα ευρήματα της ομάδας εργασίας, ώστε να υπάρξει ανάδειξη, αλλά και προστασία του συνόλου των κτηρίων που αποτελούν σημεία αναφοράς του ιστορικού οικιστικού ιστού και αναπόσπαστα κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού (όπως τα Σφαγεία, το κτήριο της ΚΑΪΡ, το εργοστάσιο της ΔΕΗ κ.α.);

Οι ερωτώντες βουλευτές
Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά & Νησιών

Τάσος Κουράκης
Α΄ Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Παπαδημούλης
Β΄ Αθήνας".

Και ομάδα στο Facebook

Για το θέμα πάντως, αναπτύσσεται έντονη κινητικότητα στην κοινή γνώμη.

Ενδεικτικό της κινητικότητας αυτής, είναι ότι δημιουργήθηκε σελίδα στο facebook με τίτλο "Όχι στην κατεδάφιση του αλευρόμυλου SAMICA" και έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας.

Στο κείμενο αυτό, αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

"ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΥ S.A.M.I.C.A.

Εμείς που υπογράφουμε το ακόλουθο κείμενο, διαμαρτυρόμαστε:
Α) Για τον μη χαρακτηρισμό ως Βιομηχανικού Μνημείου του κτιρίου της αλευροβιομηχανίας S.A.M.I.C.A. στη περιοχή ΚΟΒΑ της πόλης της Ρόδου.

Β) Για τις διεργασίες που στοχεύουν στη κατεδάφισή του.
Συντασσόμαστε με τις εισηγήσεις των ειδικών της Δ/νσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, σύμφωνα με τις οποίες «το κτίριο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό κοινωνικό πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθότι αποτελεί ένα βιομηχανικό κτίσμα της περιόδου του Μεσοπολέμου και λειτουργεί ως ισχυρό τοπόσημο για την περιοχή.

Είναι δε αναπόσπαστο κομμάτι του βιομηχανικού πάρκου που δημιουργήθηκε εκεί, σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο του 1926».

Συντασσόμαστε με κάθε νόμιμη ενέργεια που σκοπό έχει:
Α) Την ΑΝΑΤΡΟΠΗ κάθε εσφαλμένης απόφασης, που πλήττει τον Πολιτισμό του τόπου μας και καταρρακώνει τις ιστορικές μας Μνήμες.

Β) Την Προστασία, Διατήρηση και Ανάδειξη του αλευρόμυλου S.A.M.I.C.A.
ΡΟΔΟΣ, Απρίλιος 2011
http://savesamica.blogspot.com".


Πηγή : Ροδιακή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου