ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΥ S.A.M.I.C.A.

Υπογράψτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:


ή στα έντυπα που διακινούνται από τα μέλη της Κίνησης Πολιτών.

Επισκεφθείτε επίσης τη σελίδα μας στο facebook και γίνετε "φίλοι" με το χρήστη Save Samica

Email επικοινωνίας: savesamica@gmail.com

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ανακοίνωση του Συλλόγου για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Ο Σύλλογος για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου εκφράζει την έντονη έκπληξή του και τη διαμαρτυρία του για τον μη χαρακτηρισμό ως διατηρητέου  -από το αρμόδιο Υπουργείο- του κτιρίου της πρώην Αλευροβιομηχανίας S.A.M.I.C.A και τάσσεται υπέρ της διατήρησης και ανάδειξης του.  Θεωρώντας το ως  αξιόλογο δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής της ιταλοκρατίας,  πιστεύει ότι χρήζει  ιδιαίτερης προστασίας μαζί με το γενικότερο σύνολο των κτιρίων της συγκεκριμένης περιοχής όπου εντάσσεται, σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο του 1926.  

Η βιομηχανική κληρονομιά αποτελεί μέρος της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου, που ως σύνολο αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας του τόπου και της μνήμης των πολιτών.

Στη Ρόδο δεν χωράει άλλη αδιαφορία και εγκατάλειψη. Η αρχαία πόλη μόλις έχει διατηρηθεί στις αρχαιολογικές ζώνες. Η μεσαιωνική  έχει βάναυσα κακοποιηθεί και χειροτερεύει ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Από την νεώτερη περίοδο ελάχιστα κτίρια έχουν διασωθεί και συνεχίζουν να κατεδαφίζονται, ή να κακοποιούνται. Χρειάζεται επιτέλους  σεβασμός.  Όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τις υποχρεώσεις τους.  Η Πολιτεία και οι Φορείς έχουν καθήκον να χαράσσουν τις αρχές και να ευαισθητοποιούν  και να εμπνέουν τους πολίτες.

Το σύνθημα του Συμβουλίου της Ευρώπης «ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΣ» θα μπορούσε κάποτε να βρει τη σωστή του διάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου